מדריך איריסים

אההה... איריסים... אין הרבה דברים שצועקים "אביב!" יותר מאשר הסוג איריס. בין אם הם גדלים מפקעות או מקני שורש, בביצה או באדמה חולית ויבשה, גבוהים, נמוכים או כל דבר באמצע - איריס הוא הסוג עם אלף הפנים (וחכו, עדיין לא התחלנו לדבר על צבעי הפריחה).

פירוש המילה "איריס" ביוונית הוא "קשת בענן" והאלה היוונית איריס היא הפרסוניפיקציה של התופעה הפיזיקלית. משום כך, יש לאמר את שם הסוג "איריס" ולא "אירוס". 

הצמח קרוי על שם הקשת משום גווניו הכמעט אינסופיים הקיימים בשוק, תוצר של מגוון מינים גדול הקיים בבר והיכולת להכליא בין מינים בצורה קלה יחסית. 

מבחינה בוטנית הטקסונומיה של איריס מעט מסובכת, היות וצמחים רבים שבעבר לא היו שייכים לסוג הוכנסו לתוכו (כמו למשל בלמקנדה סינית, שמשנת 2005 שונה שמה לאיריס דומסטיקה אבל אף אחד לא שמע על זה) ועקב חלוקה פנימית מפורטת וענפה. הוסיפו לכך את העובדה שניתן לבצע הכלאות בין מינים שונים בסוג והנה הגעתם לסיטואציה בה קשה מאד למצוא את הידיים ואת הרגליים.

בנוסף, בגלל כמות עצומה של זנים רשומים (ועם מאות זנים שנרשמים בכל שנה) נוצר מצב שבו ייתכן שזנים משווקים תחת שם לא נכון. למעשה, אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שכל זני האיריס הגרמני שאנחנו מגדלים הם זיהוי לא נכון כי אף אחד מאיתנו לא הביא אותם עם תווית שם - הם ברובם צמחים שהגיעו אלינו מחובבים, אספנים ומשתלות אחרות בארץ. הגיוני להניח כי השמות הנכונים אבדו במרוצת השנים. בנוסף, הצמחים מתנהגים בארץ שונה מהאופן בו הם מתנהגים בחו"ל וזנים שנחשבים למאוחרי פריחה או מקדימי פריחה נוטים לפרוח באותו הזמן בישראל.

עם זאת ולמרות הכל, אנחנו עושים כמיטב יכולתנו לקטלג את האיריסים שאנחנו מגדלים כך שהמידע יהיה נכון ככל האפשר ומותאם לאקלים הישראלי. 

לא כל הזנים המופיעים ברשימה הזו זמינים בכל שנה וחלקם קיימים תמיד בכמויות קטנות מאד, לעתים עד כדי שני עציצים בשנה, ולכן מומלץ להישאר מעודכנים. עיקר עונת המכירה של האיריסים היא בין פברואר לאפריל ואנחנו ממליצים בחום להקדים ולקנות את הצמחים לפני שהם פורחים כי כאשר מתחילה הפריחה הם נוטים להימכר מהר מאוד והמלאי לאותה שנה נגמר.


איריס "גרמני" (Bearded Iris)

המין איריס גרמני אינו מין אמיתי (הוא אינו קיים בטבע) והוא תוצר של מכלוא בין מיני. אגב, כאשר צמח הוא תוצר של מכלוא בין-מיני שמו הבוטני אמור להיכתב עם האות האנגלית X אחרי שם הסוג, כך ששמו הנכון של הצמח הוא איריס X גרמני או איריס מכלוא גרמני (Iris X germanica). באנגלית מכונים איריסים אלה לרוב בשם איריסים מזוקנים (Bearded Iris). מהו הזקן המדובר? ובכן, ה""זקן" הוא אותו איבר שעיר שיוצא, קצת כמו לשון חרוצה, בנקודת החיבור שבין עלי העטיף הפנימיים והחיצוניים. הוא נוטה להיות כתום או צהוב אבל יכול בהחלט להיות גם בצבע אחר. מצורף תרשים כדי לעזור עם המונחים.

מבנה הפרח של איריס גרמני (איריס מזוקן)

מבנה הפרח של איריס גרמני

האיריסים המזוקנים שאנחנו מגדלים הם צמחים ירוקי-עד או ירוקי עד-למחצה, לרוב בעלי תרדמה קיצית חלקית,  בעלי מניפות עלים בצבע ירוק-תכלת עמום וגובהן נע בין 20 ל-60 סנטימטרים.


איריס גרמני ("מזוקן") - חלוקה לפי קבוצות זנים

התרשים בהמשך מתייחס לקטגוריות השונות של איריסים מזוקנים. חשוב לציין שבצפון אמריקה, היכן שנעשית רוב עבודת ההכלאה והטיפוח של זני איריס מזוקן, הקטגוריות מתייחסות הן לגובה והן למועד הפריחה אך ניסיוננו מלמד כי בישראל ההבדל הוא בעיקר בגובה הפריחה, וככלל כל הזנים פורחים בערך באותו הזמן, אך כאשר אנו מזהים זן הפורח מוקדם או מאוחר בצורה מובהקת ועקבית אנו מציינים זאת בדף הצמח הספציפי שלו.

עם זאת, ניתן להכליל ולאמר כי זנים המשתייכים לקטגוריות הנמוכות (SDB ו- MDB) נוטים לפרוח קודם, לעתים ממש במהלך החורף, ואילו זנים המשתייכים לקטגוריה TB נוטים לפרוח מאוחר יותר- בסוף האביב ותחילת הקיץ.

חשוב גם לציין שהזנים הנמוכים יותר נוטים לדרוש יותר מנות קור לשם פריחה אך נסיוננו מראה שהם פורחים היטב גם באזור שלנו, בגובה 250 מ' בערך, וגם בחורפים חמים יחסית.

מבחינת הטיפול באיריסים אלו:


איריסים גרמניים אוהבים שמש. באיזורים חמים כנראה יעדיפו שמש חלקית אבל באיזורים קרירים יותר ניתן לשתול אותם ללא חשש בשמש מלאה. מעט מדי שמש תפגע בפריחה. יש לשתול בקרקע מנוקזת מאוד שכן אין דבר שהם שונאים יותר מאשר חוסר ניקוז. אם האדמה כבדה או לא מנוקזת ניתן לחפור בור עמוק, להוסיף אדמת שתילה טובה ולשתול את האיריס בתוכה. 

ניתן להוסיף טוף גרוס או פרלייט לבור השתילה כדי לאפשר איוורור טוב יותר של בית השורשים.

מומלץ להוסיף קומפוסט או הומוס לבור השתילה כדי לשפר את מבנה הקרקע וגם כדי להזין את הצמח. 

ניתן גם, כמובן, לשתול את האיריסים בתוך עציץ גדול ואת העציץ עצמו לקבור באדמה.


איריסים גרמניים הינם צמחים דלי טיפול יחסית ודורשים, מלבד השקייה, תחזוקה משמעותית רק פעם בשנה. ככלל, מועד ההתעסקות עם איריסים בישראל הוא הסתיו המאוחר-חורף. ככל שהאיזור חם יותר כך מועד הטיפול מצטמצם. אנחנו במשתלה מתחילים חלוקה של איריסים בנובמבר וממשיכים עד פברואר משום שהלילות הסתוויים שלנו נוטים להיות קרירים. באיזור ירושלים ככל הנראה שיהיה אפשר להתחיל טיפול בצמחים כבר באוקטובר ואילו בשפלה ובמישור החוף זמן הטיפול הוא סוף דצמבר עד פברואר.

מה כולל הטיפול השנתי? גיזום עלווה עד לגובה של 10 ס"מ מבסיס הצמח, חלוקה והעתקה. אף אחת מהפעולות הללו אינה חובה אך הן עוזרות לשמירה על צמחים נאים ופורחים.

את הגיזום יש לבצע באמצעות מזמרה חדה ונקייה ואת העלווה הגזומה יש להרחיק מהצמח. צמחים, גם כאלה ששתולים באדמה, ניתן לעקור, לחלק לקני שורש נפרדים ולשתול מחדש. בצורה כזו ניתן ליצור עותקים רבים מצמח אהוב כדי לחלק לחברים או כדי להוסיף עוד צבע למקומות שונים בגינה. בנוסף, חלוקות מיועדות לשמירה על בריאות הצמח, להרחקת קני שורש נגועים או פגומים ולצורך רענון הגוש ושיפור הפריחה. גושים ותיקים שלא עברו חלוקה במשך מספר שנים נוטים להתעייף ולהוציא פחות ניצני פריחה, בדומה לנרקיסים. 

מומלץ לדשן עציצים וצמחים השתולים באדמה בכל שנה, בדומה לצמחי גן אחרים.

שימו לב כי הפרחים אהובים על ציפורים שעלולות לכרסם אותם.

מצורפת טבלה עם הזנים העיקריים שאנחנו מגדלים. הטבלה כוללת שמות (כאמור, השמות משוערים ומשמשים כשפה משותפת בלבד ואין לראות בהם זיהוי ודאי של הזן), תכונות מרכזיות ותיאור כללי של הפריחה.

📥להורדת טבלה מסכמת של זני האיריס הגרמני שלנו - לחצו כאן

📽 לצפייה בסרטון הדרכה שלנו - איך לבצע חלוקת איריסים - לחצו כאן

איריסים מקבוצת לואיזיאנה (Iris Louisiana group):

📥להורדת טבלה מסכמת של זני איריס לואיזיאנה שלנו - לחצו כאן

📽 לצפייה בסרטון הדרכה קצר - לחצו כאן

איריס לואיזינה 'בלאק גיימקוק'

איריס לואיזינה 'פולבה'

איריס לואיזינה 'פולבה'

איריס לואיזיאנה 'לייק וואשאטה'

איריס לואיזיאנה 'לייק וואשאטה'

איריס לואיזיאנה 'אגמון החולה'

איריס לואיזיאנה 'אגמון החולה'

זני בר וזנים של מיני בר (Species Iris):